Den ny navnelov
Den ny navnelov giver blandt andet valgfrihed og navnerettigheder. Vi kan nu alle vælge at bort kaste vores efternavn og hedde Hansen alle sammen. Vi kunne ikke vælge af hedde Wedellsborg, for det er der under 2000, der hedder i Danmark og disse mindre udbredte navne har Folketinget valgt vedvarende at beskytte. Hvis man dengang, man giftede sig undlod at antage sin ægtefælles navn, ja så kan man i dag, hvis ægtefællen dør eller hvis man bliver skilt — og ægtefællens efternavn er et beskyttet navn - ikke få efternavnet uden skriftlig samtykke fra alle, som bærer dette beskyttede efternavn i Danmark.

Valgfrihed koster
Trods denne undtagelse har man forsøgt at gøre navneloven så valgfri så muligt for at tilgodese manges ønsker om at danne nye familieefternavne. Man kan selv finde på et helt nyt efternavn, søge om det og antage det.
Giftenavn, eget efternavn/pigenavn og faktisk navnebrug er ude af den ny navnelov. Det betyder først og fremmest en forenkling, men det betyder også noget andet.

Med tilbagevirkende kraft
Det betyder også at fru Madsen, født Ellevang ikke længere på sin dåbsattest hedder Ellevang, men Madsen. Den nye lov virker med tilbage virkende kraft. Men historikken bliver naturligvis gemt.

Det glædelige ved den nye lov, er, at den giver lettere adgang til mellemnavne.

Send til præsten på www.borger.dk.
Anmodningen sendes digitalt med nemId på hjemmesiden www.borger.dk. At påbegynde en navneændring koster ca. 500 kr.
Ikke alt lader sig gøre - Statsforvaltningen afgør nogle navnesager og sagsbehandlinger sender jeg i de tilfælde herfra til dem. Navneændring i forbindelse med vielse er gratis ligesom det er, når børnenes navne skal ændres iht. forældrenes navneændring.

Er det en god navnelov?
Bunken af navnesager på mit skrivebord vidner om, at loven er populær. Den har ramt et behov i nutidens familier. Nydanskere kan antage danske efternavne og få anerkendt deres egne traditioner for efternavne. Jeg mener, at den ny navnelov har mange gode intentioner.